Acest website foloseste cookie-uri (atat proprii cat si de la terti) pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia. Detalii despre cookie-uri gasiti aici

Introducere » Literatura » CRAIOVA - PERLA VALAHIEI


        

CRAIOVA - PERLA VALAHIEI

Cristian Ganescu


0x

 

Numar produs: 9897
Preţul nostru:
38,00 RON

în coş:
  buc  

CRAIOVA, PERLA VALAHIEI

 

De-a lungul istoriei sale, Craiova a cunoscut mai multe “întemeieri”. Prima “întemeiere” s-a produs în antichitate, când tribul pelilor (pelenilor) a întemeiat Pelendava sau Apolondava (“Dava lui Apolon”). A doua “întemeiere” a Craiovei s-a produs la începutul Evului Mediu, fiind legată de numele unei personalităţi ilustre menţionate doar în legende, dat ignorată de istoriografie: Kraiul Iovan. Tradiţia locală afirmă că Iovan Kraiul a descoperit o comoară pe Dealul Sfântul Dumitru, devenind cel mai bogat om din zonă.
Din acea perioadă datează harta strategului militar Paulus Sanctinus Lucensis, care a realizat un tratat militar ce avea rolul de a pregăti campania trupelor creştine împotriva turcilor soldată cu eşecul de la Nicopole. Pe harta acestuia, Craiova era denumită Possiona, alături de care se afla “Ponte de Zicho” (Podul peste Jiu), situată în “Vlachia Transiuană”, adică în ceea ce ulterior a primit numele Oltenia.
De-a lungul Evului Mediu, Craiova a cunoscut un avânt economic şi militar constant sub înţeleapta cârmuire a unor boieri luminaţi: boierii Craioveşti, Fraţii Buzeşti şi mai ales Mihai Viteazul. Începând cu secolul al XVII-lea a luat avânt fenomenul haiduciei, ca reacţie împotriva asupririi unor boieri mai puţin luminaţi. După ce Craiova a trecut prin momentele de cumpănă din perioada asupririi austriece, fenomenul haiduciei s-a acutizat pe timpul haiducului Iancu Jianu, care scăpat oraşul de teroarea lui Pasvante Chiorul, paşa din Vidin.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea s-a produs a treia “întemeiere” a Craiovei. La scurt timp după a treia “întemeiere” au fost construite pe teritoriul oraşului mai multe edificii importante, atât civile, cât şi religioase. Printre acestea din urmă se numără Biserica Madona Dudu, care a fost construită pe locul în care un orăşean a descoperit între ramurile unui duh o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul în braţe: Madona din Dud. În secolul al XIX-lea, locuitorii Craiovei au participat activ la revoluţia lui Tudor Vladimirescu, la revoluţia paşoptisă (Proclamaţia de la Islaz a fost concepută la Craiova) şi la Războiul de Independenţă.

PĂRERILE ŞI ÎNTREBĂRILE VIZITATORILOR

Până acum nu a fost adăugat nici un comentariu. Adăugaţi comentariul sau întrebarea dumneavoastră.

YWEyOGZmYT