Acest website foloseste cookie-uri (atat proprii cat si de la terti) pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia. Detalii despre cookie-uri gasiti aici

Introducere » Literatura » Istoria Crucilor de pe Dealurile Amaradiei


        

Istoria Crucilor de pe Dealurile Amaradiei

Cristian Ganescu

Nou


0x

 

Numar produs: 9899
Preţul nostru:
30,00 RON

în coş:
  buc  

Istoria Crucilor de pe Dealurile Amaradiei

Tradiţia locului vorbeşte despre un cioban care-şi păştea turma de oi chiar pe locul în care, ulterior, avea să fie construită biserica din satul numit Cruci.

În acea perioadă de timp, pe acele locuri era o întinsă pădure. Ostenit, lăsând câinii să-i păzească oile, ciobanul s-a aşezat la umbra unui copac, la liziera unei păduri. La un moment dat, adormind lângă acel copac, ciobanul a avut un vis, în care i-a apărut un înger care i-a poruncit să construiască, în acel loc, o biserică. Trezindu-se din somn, speriat de conţinutul viu al visului, ciobanul a adunat turma şi câinii, şi a plecat din acel loc. Trei ani mai târziu, ciobanul a poposit iarăşi cu turma în acele locuri. Probabil că deja uitase acel vis şi a nimerit, ca din întâmplare, în aceleaşi locuri. De data aceasta, ciobanul a avut o vedenie (viziune), în care i s-a repetat porunca iniţială: să construiască o biserică.

Mai mult decât atât, se spune că i-a apărut în vedenie chiar şi planul arhitectonic pe care trebuia să-l aibă biserica. După ce a avut vedenia, ciobanul nu s-a mai speriat. Astfel că ciobanul s-a pus pe treabă. Mai întîi, ciobanul a cioplit, pentru a însemna locul, patruzeci de cruci din copacii cei mai falnici ai acelei păduri. Nu a scos copacii din rădăcină; i-a cioplit aşa cum erau, în picioare. Aşa au rezultat patruzeci de cruci falnice; patruzeci de cruci cu rădăcină. Apoi, după o perioadă de timp, dar în decursul aceluiaşi an, 1753, ciobanul a demarat construcţia bisericii propriu-zise.

Potrivit pisaniei bisericii din satul Cruci, numele păstorului care a avut viziunea şi a coplit cele patruzeci de cruci direct din copaci este Radu Ciobanu. Radu Ciobanu a început construirea bisericii în anul 1753 chiar pe locul unde avusese vedenia. De altfel, potretul lui Radu Ciobanu (şi al soţiei sale) se află zugrăvit imediat în stânga intrării în pronaosul bisericii din satul Cruci, în locul rezervat ctitorului.

PĂRERILE ŞI ÎNTREBĂRILE VIZITATORILOR

Până acum nu a fost adăugat nici un comentariu. Adăugaţi comentariul sau întrebarea dumneavoastră.

ODdiZGE